آش شله قلمکار یکی از آش های سنتی و اصیل ایرانی است که با حبوبات، سبزی و گوشت تهیه میشود و از این رو بسیار پر خواص و مقوی میباشد. تهیه این آش خوشمزه هم مانند دیگر آش های ایرانی کمی زمانبر و مشکل است و با کمی صبر و حوصله میتوانید آن را در خانه تهیه کرده و در کنار خانواده میل کنید.

مواد لازم آش شله قلمکار:

  • نخود: نصف لیوان
  • لوبیا چیتی: نصف لیوان
  • گندم: نصف لیوان
  • گوشت بدون استخوان: ۲۵۰ گرم
  • عدس: ۱ لیوان
  • برنج: نصف لیوان
  • پیاز: ۴ عدد
  • سیر: ۲ حبه
  • سبزی آش: ۵۰۰ گرم
  • کشک: به اندازه کافی
  • نمک، فلفل و زردچوبه: به اندازه کافی

 

طرز تهیه آش شله قلمکار:

نخود ، لوبیا و گندم را از یک شب قبل شسته و در آب بخیسانید تا هم نفخش برود و هم اینکه زودتر بپزد. سپس آب آن ها را خالی کرده و در قابلمه ای بریزید و روی آن آب بگیرید و بگذارید تا بپزد.

در این میان یک عدد پیاز را پوست گرفته و خلالی خرد کنید و داخل تابه ای تفت دهید، سپس سیرها را خرد کرده و با پیاز تفت دهید.

در ادامه گوشت را خرد کرده و با پیاز تفت دهید تا تغییر رنگ دهد سپس زردچوبه و فلفل را افزوده و چند لیوان آب بریزید و بگذارید تا گوشت بپزد.

پس از اینکه گوشت پخت آنرا به صورت ریش ریش خرد کرده و آب گوشت را صاف می کنیم و کنار می گذاریم.

در ادامه عدس و برنج را به همراه چند لیوان آب داخل یک قابلمه بزرگ و جادار می گذاریم و روی حرارت قرار می دهیم.

نتیجه تصویری برای طرز تهیه “آش شله قلمکار”

پس از اینکه عدس و برنج نرم شدند ، سبزی آشی را به صورت ساطوری ریز خرد می کنیم و به قابلمه اضافه می کنیم. حدودا ۲۰ دقیقه صبر می کنیم تا سبزی کاملا نرم شود ، سپس نخود ، لوبیا چیتی و گندم پخته شده را به قابلمه برنج و عدس اضافه می کنیم.

در این میان باقی پیاز ها را خلالی خرد کرده و سرخ کنید سپس کمی نمک و زردچوبه بزنید و اجازه دهید تا بخوبی سرخ و طلایی شوند.

در ادامه گوشت ریش ریش شده را به همراه آب گوشت صاف شده ، نیمی از پیاز داغ ، نمک ، زردچوبه و فلفل سیاه به قابلمه آش اضافه می کنیم. مقداری آب جوش به قابلمه آش اضافه می کنیم و حرارت زیر قابلمه را ملایم می کنیم ، درب قابلمه را می گذاریم تا آش لعاب بیندازد.

 

افرادی که نباید لوبیا چیتی بخورند:

  • لوبیاچیتی حاوی مقدار زیادی کلسیم و پتاسیم بوده و ممکن است خوردن آن در افراد مبتلا به سنگ کلیه ایجاد مشکل کند.
  • لوبیا چیتی حاوی سدیم بوده و مقدار سدیم آن در نوع کنسروی آن بیشتر است و توصیه میشود لوبیا را حتما در منزل تهیه کنید و از خوردن لوبیای کنسرو شده بپرهیزید.
  • لوبیاچیتی حاوی مقادیر زیادی پورین بوده و اگر نسبت به این ترکیب حساسیت دارید، بهتر است از خوردن لوبیاچیتی بپرهیزید.